Pojem nutriční hodnota
Nutriční hodnota potraviny informuje, do jaké míry je potravina významná pro naši výživu. Tato informace udává kolik množství bílkovin, tuků a sacharidů obsahuje daná potravina. Naleznete zde také údaje o obsahu vitaminů, minerálních a stopových prvků, vlákniny, karotenoidů, polyfenolů apod. Tyto informace jsou uvedeny na obalech. Energetická hodnota potravin se vyjadřuje v joulech nebo kaloriích.
Čtěte etikety výrobků
Každý výrobek by měl mít složení uvedené v českém jazyce. Písmenka bývají často velmi malé, ale přečíst to jistě zvládnete. Nejprve si najděte první složku, která je zastoupená v největší míře. Pokud najdete hned na prvním místě sladidla či cukr, raději výrobek nekupujte. Zkoumejte převážně bílkoviny, sacharidy, tuky. Dále studujte umělá sladidla, aroma, sůl apod.
Mléčné výrobky a jejich nutriční hodnota
- nakupujte sýry s obsahem tuku v sušině do 30 %
- jogurty nakupujte s živými jogurtovými kulturami
- u ovocných jogurtů si dejte pozor na ty, které mají ovocnou složku nahrazenou pouze ovocným aroma
- vyhněte se smetanovým jogurtům
Masné výrobky a jejich nutriční hodnota
- hlídejte podíl masa u výrobků
- nekupujte nic pod 70 % podílu masa
- preferujte šunku před salámy
- preferujte drůbeží maso před hovězím a veřpovým
- vepřové je nejvíce tučné
- hlídejte obsah soli
Pečivo a nutriční hodnota
- sledujte vlákninu (doporučuje se denně 25-30 g vlákniny)
- preferujte žitnou mouku
- celozrnný výrobek by měl obsahovat min. 80 % celozrnných mouk
Výrobky označené light
Nenechte se na první pohled zmást. V praxi se často stává, že výrobky označené light nemusí být vůbec zdravé. Pozorně prostudujte obal a dejte pozor zda výrobek neobsahuje příliš málo jednoduchých cukrů, umělých sladidel, nasycených mastných kyselin nebo dokonce sůl.
Pomůže Vám aplikace
Žijeme ve 21. století, proto není nic snazšího než si stáhnout chytrou aplikaci. Pokud nejste příznivci techniky, na internetu naleznete velké množství nutričních tabulek.